Zagađenje vazduha – grejna sezona ili ekološki problem?

Zagađenje vazduha postalo je primetno i golim okom. Problem čije rešenje ne može biti brzo još uvek nije došao ni do prve faze razmatranja, pa se tako novčana sredstva izdvojena za zaštitu životne sredine ne troše na pravi način.

Srbija na mapi sajta https://waqi.info pokazuje visok nivo zagađenja vazduha

Neželjenih čestica koje se nalaze u vazduhu, zbog početka grejne sezone sve je više, a sudivši prema najavama nadležnih organa takav trend nastaviće se sve do kraja marta, odnosno, do kraja grejne sezone.

Zabrinjavajuće je i to što je Srbija, na čelu sa Beogradom, bila na samom vrhu liste najzagađenijih gradova sveta i u momentima kada je bila van sezone grejanja. Nadležni međutim vide drugačiju sliku, pa tako načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u gradskom Zavodu za javno zdravlje, Andrej Šoštarić, kaže da  je da je zagađenje u Beogradu „prihvatljivo“, odnosno između dobrog i zagađenog.

„Pregledom rezultata u toku noći, videli smo da je vazduh u nekim satima bio i zagađen, što pokazuje da ulazimo u sezonu grejanja. Ono što je karakteristično za početak sezone grejanja je takozvani pik, odnosno porast zagađujućih materija u vazduhu zbog aktiviranja svih mogućih ložišta koja su prisutna na teritoriji grada“, rekao je Šoštarić za televiziju N1.

Izvor: nedavimobeograd.rs

Da li je moguće oceniti vazduh kao “prihvatljiv” ukoliko je on na samoj granici između dobrog i zagađenog? Da li pojedinac treba preduzeti mere kako pri boravku napolju ne bi bio izložen štetnom uticaju PM čestica, ili je ovo ipak pitanje koje bi trebalo rešiti na višem nivou institucija, odnosno ugradnjom filtera i prečišćivača vazduha na mestima koja to zahtevaju.

Podsećamo da je i van grejne sezone vazduh bio zagađen i zbog deponija koje su gorele širom naše države, a za koje institucije nisu imale sluha, pa je ovaj ekološki problem ostao po strani dolaskom novog – kao što to obično i biva.

Dok čekamo rešenje nadležnih organa upozoravamo vas da maske ne nosite samo zbog COVID-19 virusa, već i zbog vazduha koji može izazvati respiratorne probleme.