Znate li šta su to zaštićena prirodna područja?

Zaštićena područja su izuzetno bitna za očuvanje biodiverziteta nekog mesta ili države, ipak, zaštićenih područja u Srbiji nema dovoljno i ako se na tome intenzivno radi.

Dimitrije Radišić – Zaštićena područja

Odavno datira ta ideja da kada određene geografske porostore namenimo zaštiti prirode, u njima možemo očuvati iskonska staništa i vrste koje u njima žive. Taj koncept je dosta evoluirao u poslednjih 150 godina od kako postoje moderni tipovi zaštićenih područja koja postaju najznačajniji mehanizmi zaštite nekog područja, izjavio je tokom Prirodnjačkih priča Dimitrije Radišić, docent iz oblasti zaštite životne sredine na PMF u Novom Sadu.

Interesantno je da je čovečanstvo globalno najbliže ispunjavanju ciljeva vezanih za zaštitu biodiverziteta i prirode u pogledu površnih zaštićenih područja. Konvencija biodiverziteta zacrtala je globalne ciljeve o površini i broju zaštićenih prostora, ako sudimo prema tome, mi smo jako blizu tog cilja.

Danas se ta lestvica u svetu povećava i postoji nekakva inicijativa da do 2030. godine, oko 30% kopna bude pod zaštitom, međudtim deluje realno i ostvarivo razmišljati o tome jer su zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, zemalja u Africi prihvatile taj program, dodaje Radišić i naglašava da takvi prostori nisu baš onakvi kakvim ih zamišljamo.

Dimitrije Radišić – Prirodnjačke priče – Zaštićena područja
  • Zaštićena područja ne moraju nužno da znače strogu zaštitu. U tim područjima nije zabranjeno prisustvo ljudi. To su predeli u kojima se mogu sprovoditi privredne aktivnosti koje omogućavaju očuvanje temeljnih vrednosti, odnosno razloge zbog kojih je to područje i proglašeno zaštićenim.

Proces proglašavanja ovakvih mesta zaštićenim se odvija dosta sporije nego što bi trebalo. Danas je, međutim, zaštićeno oko 14% svetskog kopna, oko 17% teritorijalnih voda širom sveta. Kod nas je zaštićeno 7% teritorije i to je izuzetno nizak procenat.

U odnosu na vrstu područja diktiraju se uslovi koje mora da ispuni. Postoje područja koja su zaštićena kao strogo zaštićeni predeli gde žive jako bitne vrste ili gde su staništa specifična. U tim predelima zabranjeno je i prisustvo ljudi. Postoje i područja koja mogu da služe preuređivanju kao održivo područje. Međunarodna unija za zaštitu prirode ima čak svoju kategorizaciju od 6 različitih kategorija u odnosu na način korišććenja istih. Kod na spostoje Specijalni rezervati prirode, predeli izuzetnih odlika, Nacionalni parkovi… postoji mnogo kategorija zaš pod. Uslovi se svode na to da ta podrupčja moraju biti jedinstvena, imati temeljne prirodne vrednosti i doprinositi očuvanju neke od tih temeljnih prirodnih vrednosti. To su pojednostavljeni kriterijumi za bilo koju od ovih teritorije.

Realizaciju dela projekta Prirodnjačke priče sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Mixcloud – Prirodnjačke priče – audio podcast